Hej och varmt välkommen till Bävsjöryd Såg!

Sågen är byggd i äldre, traditionell stil och visar upp en mycket välbevarad gammaldags sågverksmiljö. Så här såg större bondsågar ut överallt i Sverige för över 100 år sedan!

Sågen hör till Bävsjöryd Gård – Lerums äldsta släktgård med anor från 1500-talet. Där bodde i början av förra seklet två driftiga bröder – Ivar och Olle Olsson – som reste den rödmålade sågbyggnaden mellan år 1919 – 21. I byggnaden installerade de en bättre begagnad och remdriven ramsåg från Töreboda samt ett nytt kantverk Rosenfors – sen var de igång!

Sågen var först vattendriven och man kan se gamla stenfundament från en vattentub i trä utefter bäcken. Upp mot vägen åt söder fanns en brunn och längre in i skogen ett större dämme. Vattendriften räckte dock inte för sågning och man bytte ganska snart till en ångmaskin, en sk. lokomobil. När elektrisk ström kom till Bävsjöryd 1936 ersattes lokomobilen av en elmotor och idag drivs sågen av en gammal dieselmotor.

Den grå tillbyggnaden är ett hyvleri som stod färdig 1934 med en maskin för hyvling av foder, lister och paneler. Det var en 5-kutters Jonseredshyvel som köptes ny för 2.500 kr, en stor investering på den tiden. Alla fönster på övervåningen gav bra med ljus för arbetet.

Under sågsäsongen, januari till juni, var det totalt 6-7 gubbar som arbetade på sågen med stockhantering, sågning, kantning, stapling vedhantering mm. I backen åt norr fanns en torklada dit vagnar lastade med nysågat virke drogs på en rälsbana. Många hus och sportstugor i trakten är byggda med virke härifrån!

På Bävsjöryd Såg finns mycket som vi gärna vill visa dig och berätta om så besök oss gärna på en av våra årliga Öppet Hus-dagar. Då kan du få en guidning, ta en fika i vårt café och känna lukten av nysågat virke när vi sågar med ramsågen. Välkommen då – eller på någon av våra andra öppetdagar! 

 

Från träd till planka

Träd
Stock
Ramsåg
Kantverk

Maskinpark

Sågen byggdes för vattendrift, men fick efter bara ett par år en lokomobil som kraftkälla. År 1936 byttes denna ut mot en elmotor på 34 hk  från Ecks Mek. Verkstad i Partille.

  • Töreboda ramsåg, helstativ 1909
  • Rosenfors kantverk 1921
  • Jonsered 5-kutter hyvel (ej kvar)
  • Nora automatslip för sågblad
  • Remdrift med centralaxel
  • Drivkälla Volvo dieselmotor

 

Bävsjöryd Såg är med i ett nätverk för skogsmuseer i Sverige. Besök gärna nätverkets hemsida och se vilka andra spännande museum du kan besöka!

Läs mer här…