Museum

Copyright © All Rights Reserved                                                                                                                                                      Föreningen Bävsjöryd Såg

Museum

Hej och varmt välkommen till Bävsjöryd Såg!


Sågen är byggd i äldre, traditionell stil och visar upp en mycket välbevarad gammaldags sågverksmiljö. Så här såg större bondsågar ut överallt i Sverige för över 100 år sedan!


Sågen hör till Bävsjöryd Gård - Lerums äldsta släktgård med anor från 1500-talet. Där bodde i början av förra seklet två driftiga bröder - Ivar och Olle Olsson - som reste den rödmålade sågbyggnaden mellan år 1919 - 21. I byggnaden installerade de en bättre begagnad och remdriven ramsåg från Töreboda samt ett nytt kantverk Rosenfors - sen var de igång!


Sågen var först vattendriven och man kan se gamla stenfundament från en vattentub i trä utefter bäcken. Upp mot vägen åt söder fanns en brunn och längre in i skogen ett större dämme. Vattendriften räckte dock inte för sågning och man bytte ganska snart till en ångmaskin, en sk. lokomobil. När elektrisk ström kom till Bävsjöryd 1936 ersattes lokomobilen av en elmotor och idag drivs sågen av en gammal dieselmotor….!


Den grå tillbyggnaden är ett hyvleri som stod färdig 1934 med en maskin för hyvling av foder, lister och paneler. Det var en 5-kutters Jonseredshyvel som köptes ny för 2.500 kr, en stor investering på den tiden. Alla fönster på övervåningen gav bra med ljus för arbetet.


Under sågsäsongen, januari till juni, var det totalt 6-7 gubbar som arbetade på sågen med stockhantering, sågning, kantning, stapling vedhantering mm. I backen åt norr fanns en torklada dit vagnar lastade med nysågat virke drogs på en rälsbana. Många hus och sportstugor i trakten är byggda med virke härifrån!


På Bävsjöryd Såg finns mycket som vi gärna vill visa dig och berätta om så besök oss gärna på en av våra årliga Öppet Hus-dagar. Då kan du få en guidning, ta en fika i vårt café och känna lukten av nysågat virke när vi sågar med ramsågen. Välkommen då - eller på någon av våra andra öppetdagar!   


Tack vare ett bidrag ur Lennart Hildingssons Minnesfond 2012 kunde vi starta projektet Från träd till planka  där vi demonstrerar äldre tiders skogshantering för skolklasser.


Med Bävsjöyd Såg som utgångspunkt tar vi med en skolklass ut i skogen, fäller gemensamt ett träd för hand, kvistar stammen och tar med tillbaka till sågen. Där följer vi stockens väg genom maskineriet - ramsåg, kantverk och hyvleri. I Snickarverkstan får eleverna sedan tillverka ett enkelt slöjdföremål av det uppsågade materialet, att ta med hem. Matrast vid elden hinner vi också med!


Pedagiskt, lärorikt och kul! Välkommen med en förfrågan för DIN klass!

Fotograf: Ola Eriksson, Västarvet

Maskinpark

Sågen byggdes för vattendrift, men fick efter bara ett par år en lokomobil som kraftkälla. År 1936 byttes denna ut mot en elmotor på 34 hk  från Ecks Mek. Verkstad i Partille.

 • Töreboda ramsåg, helstativ 1909
 • Rosenfors kantverk 1921
 • Jonsered 5-kutter hyvel (ej kvar)
 • Nora automatslip för sågblad
 • Remdrift med centralaxel 
 • Drivkälla Volvo dieselmotor FL 6

Bävsjöryd Såg är med i ett nätverk av historiskt intressanta  besöksmål i Göteborgs Insjörike. Nätverket har en gemensam mobilapp/ Besöksguide som  kan hämtas gratis till alla telefoner.

Besöksguiden innehåller:

 • Kontaktuppgifter och kartor
 • Tillgänglighetsfakta
 • Ljudguider
 • Fototävling
 • Inbjudan funktionär för en dag

Läs mer här...

Bävsjöryd Såg är med i ett nätverk för skogsmuseer i Sverige. Besök gärna nätverkets hemsida och se vilka andra spännande museum du kan besöka!


Läs mer här...

Sågspån...

BIDRAGSGIVARE

Många myndigheter, stipendiefonder och välvilliga bidragsgivare har stött projektet genom åren. Tack för ert viktiga bidrag!

BIDRAG

SPONSORER

Många företag har stött projektet genom åren. Vi tackar dem stort för deras insats!

SPONSRING

SKOGSHISTORIA

Landet Sverige byggdes av rikedomar från skog och gruvor. Om detta arv berättar Skogshistoriska Sällskapet mycket bra.

Skogshistoriska Sällskapet

ARBETSAM

Bävsjöryd Såg  är medlem i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd som arbetar för att stärka arbetslivsmuseerna.

Arbetsam